Швейцария е най-сигурната държава в света по време на пандемията от

...
Швейцария е най-сигурната държава в света по време на пандемията от
Коментари Харесай

Швейцария е най-сигурната страна в пандемията от COVID-19

Швейцария е най-сигурната държава в света по време на пандемията от ковид, сочат данните от изследване на английската компания Deep Knowledge Group (DKG), обхващащо 200 страни, и представено от Дойче веле. България се подрежда на 48-а позиция.   Изследването е направено въз основа на 130 критерия, свързани със опазването на здравето, политиката и стопанската система в съответните страни. След Швейцария, се нареждат Германия и Израел. В топ 10 също по този начин влизат Сингапур, Япония, Австрия, Китай, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея.

Преди два месеца, в разгара на пандемията, DKG също направи сходно проучване, само че тогава Израел беше отпред на подреждането като най-сигурна страна в изискванията на COVID-19. Германия отново заемаше втората позиция. Първоначално на първите места застанаха страните, които реагираха бързо на пандемията и чиято незабавна помощ е добре развита. Два месеца след публикуването на първата ранглиста обаче нещата са разнообразни: на първите места към този момент са страните с устойчива стопанска система, разяснява сп. " Форбс ". 

Това се удостоверява и от авторите на проучването, които изясняват, че Швейцария и Германия са отпред на подреждането болести " устойчивата си стопанска система " и " деликатния метод, по който подхождат при налагането и разхлабването на рестриктивните мерки, засягащи и стопанската система, без да жертват публичното здраве и сигурността ".

В юнската ранглиста зад България са Румъния - 57-а позиция, Съединени американски щати - 58, Франция - 69, Русия - 61, Швеция - 65, Белгия - 78. Най-несигурната страна в света е Южен Судан, сочат данните на Deep Knowledge Group (DKG).

- От през днешния ден доста хора, които идват във Англия, подлежат на наложителна самоизолация за 2 седмици по новите ограничения, които важат за идващи със аероплан, ферибот или трен. Мярката се ползва и към локални жители, и към чужденци, с някои изключения, а задачата е да се предотврати втора вълна на болест от чужбина. Новопристигналите на Острова ще би трябвало да заявяват пред управляващите адреса, на който ще остават в самоизолация в идващите две седмици. За тези, които не могат да дават подобен адрес, е планувано да се изпращат в държавни уреди, но за сметка на поставените в изолираност. Властите оповестиха, че ще вършат всеобщи инспекции дали се съблюдава карантината. Глобите за нарушителите доближават 1000 английски лири.

Правителството в Лондон беше мощно подложено на критика за дейностите си за ограничение на болестта, които трансфораха Англия в една от най-тежко засегнатите страни в международен мащаб. Здравният министър Мат Хенкок обаче счита, че новите правила са рационални, защото " делът на инфекциите от чужбина пораства, до момента в който вътрешните понижават ".  Три самолетни компании - " Бритиш Еъруейз ", " Райънеър " и " Изиджет ", към този момент започнаха правосъдни искове против решението за наложителна карантина на идващите, което съгласно тях е " непропорциално и незаслужено ". 

Жертвите във Англия са 40 625.

- Броят на новозаразените с ковид в Северна Македония продължава да се усилва , като за последното денонощие са регистрирани още 127  случая. Починали са 3-ма души. Общият брой на диагностицираните с COVID-19 от началото на пандемията е 3152, а умрелите са 156 души.

Властите в Северна Македония се чака да вземат решение  дали да върнат строгите ограничения поради сериозен скок на новите случаи на ковид, съобщи БГНЕС. Комисията за заразни заболявания в Скопие би трябвало да даде рекомендация на държавното управление дали да се вкара още веднъж полицейски час, или да ускори контрола над към този момент въведени ограничения като носенето на предпазна маска, съблюдаване на двуметрова отдалеченост и възбрана за събирания на групи от хора. Крайното решение е на кабинета. 

Правителството реши всички общини в столицата Скопие и покрайнините, в Куманово, Липково, Щип, Карбинци, Тетово и останалите обитаеми места, в които беше регистриран скок на позитивните проби, да бъдат сложени под цялостна карантина от петък, а за останалите градове беше въведен полицейски час. 

- Русия разгласи отчасти отваряне на границите си, затворени поради ковид в края на март, заяви БНР. Засега в страната ще бъдат допускани задгранични жители, които се нуждаят от лекуване, както и такива с родственици, за които би трябвало да се грижат. Руснаци ще могат да напущат страната, в случай че имат близки зад граница, или пък се постанова да отпътуват за лечение, по работа или за образование.  До края на месеца се чака рестриктивните мерки изцяло да отпаднат. 

Кметът на столицата Москва Сергей Собянин също разгласи, че стартира поетапно отпадане на ограничителни ограничения. „ Градът ни се връща към нормалния си темп на живот. Всички съществени ограничавания, при изискване на опазване на епидемиологичната сигурност и предвид на санитарните ограничения, ще бъдат анулирани през юни “, сподели той. От на следващия ден отпада карантината за всички, в това число за възрастните хора с хронични болести, както и специфичните пропуски за пътешестване с превоза. До края на месеца ще отворят порти заведения за хранене, музеите, библиотеките, басейните и фитнес залите.

Общият брой на инфектираните с ковид в страната е 476 000, а жертвите са съвсем 6000.

- Въведените ограничаващи ограничения в световен мащаб са предотвратили заразяването с коронанируса и са избавили съвсем 350 милиона души, сочат данни от две изследвания, публикувани в сп. " Нейчър ". Според първото изследване карантината е избавила 285 млн. китайци от COVID-19, както и към 60 млн. американци. В първото проучване учените от Калифорнийския университет в Бъркли са си сложили за цел да доколко наредбите хората да не напущат домовете си и другите рестрикции са лимитирали разпросранението на болестта.

Друго проучване, извършено от епидемиолози от лондонския Империал колидж, пък сочи, че карантината е избавила към 3,1 млн. живота в 11 страни в Европа и е довела до намаляването на заразените средно с 82%.

Двете проучвания дават нови доказателства, съгласно които строгите и безпрецедентни ограничения, които доведоха до прекъсване на стопанските системи, са били нужни за попречване на експоненциално разпространение на ковид. 

- Американският мегаполис Ню Йорк стартира последователно да се връща към естествения метод на живот от през днешния ден - 400 000 служащи се връщат на градежите, порти отварят доста фабрики и магазините за продажба на дребно , съобщи Би Би Си. Това е първата фаза на разхлабването на рестриктивните мерки в най-засегнатния от ковид американски град, където жертвите са съвсем 22 000, а инфектираните над 205 000 души.

- Германия предлага да бъде основан Европейски алианс, който да дава незабавна взаимопомощ при спешни обстановки, каквато е пандемията от ковид. Това разгласи здравният министър Йенс Шпан пред изданието " Райнише пост ". Според него тази конструкция " може да бъде един тип НАТО в региона на опазването на здравето “. Шпан счита, че за бързо и дейно оказване на помощ, е належащо да се сътвори единна конструкция, която да активизира ресурсите и към която европейските лекари могат да се извърнат.  Той предложи също да се разшири активността на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и към него да се сътвори конструкция, сходна на общоевропейски институт по вирусология.

Германия регистрира 214 нови случая на COVID-19 за последното денонощие, се споделя в известие на института " Роберт Кох ". Общият брой на случаите на инфектирани в страната от началото на пандемията е 184 193, а жертвите са 8674.

- Израел затвори училища заради сериозен растеж на инфектирани с ковид възпитаници и учители , оповестяват локалните медии. Над 300 са инфектираните с COVID-19 възпитаници и учители в цялата страна, а под карантина са сложени повече от 14 000. Затворени са към стотина образователни заведения.

Днес позитивен тест е дал ученик от Сдерот. Учебното заведение незабавно е затворено, а децата и личният състав ще останат под карантина в идващите 14 дни. Предстои да бъдат направени проби за COVID-19 на всичките 350 възпитаници и учители. Две други образователни заведения в Сдерот също са затворени поради инфектирани с ковид. 

Общият брой на инфектираните с ковид в Израел от началото на пандемията е 17 924 души, а жертвите са 298.

Осем от 10 израелци поддържат въвеждането на по-строги ограничения в битката против болестта, сочат данните от анкета, показана от здравния министър Юли Еделщейн пред сътрудниците му от държавното управление, писа " Таймс ъф Израел ". Той разгласи пред сътрудниците си, че предходната седмица са били установени съвсем 800 нови случая, а в предходните две седмици общият брой е бил 300. Засега обаче не се планува връщането на карантината. Според здравното ведомство растежът на новозаболели се дължи на плъзналия COVID-19 в учебните заведения. Те поетапно започнаха да отварят порти от 3 май.

Премиерът Бенямин Нетаняху разгласи, че държавното управление слага „ спешната спирачка “ за облекчаването на ограниченията поради сериозния растеж на заболелите в последндите дни, писа в. " Гардиън ". Засега няма да бъде обновен жп превоза, както беше авансово планувано. Няма да отворят култирните институции като театри, музеи, и други, което трябваше да се случи на 14 юни. 

Премиерът разгласи, че „ главното, което всички специалисти акцентират, е, че би трябвало да съблюдаваме трите правила: носене на защитни маски; съблюдаване на отдалеченост от 2 метра и добра персонална хигиена - постоянно миене на ръцете " И прикани сънародниците си: " Моля ви, за нашата стопанска система, за нашето здраве и за живота на всички нас - спазвайте разпоредбите ".

Националният авиопревозвач " Ел Ал " разгласи, че няма изцяло да възобновява транспорта на пасажери до края на месеца. Ще се транспортират товари и ще се осъществяват ограничен брой полети с пасажери, в случай че " се постанова ", се споделя в известие на компанията.

- Черна гора желае пояснение от Сърбия за представяните от нея публични данни за заболелите от ковид , съобщи БГНЕС, като цитира портала " Антена М ". Институтът за публично здраве на Черна гора желае пояснение по отношение на оповестена информация за излекувани за денонощие над 4000 пациенти с ковид в Сърбия. Властта в Подгорица подхожда с съмнение към сходни данни, защото съгласно досегашните известия в границите на два месеца са излекувани към 6000 души. 

Черногорският Институт за публично здраве упорства за пояснение, защото въз основата на данните властта взима решение за отварянето на границата със Сърбия. " Броят на излекуваните пациенти с ковид в Сърбия се усили с повече от 4 000 души единствено за един ден, което провокира доста подозрения.

- Въгледобивна мина в южната част на Полша пламна от ковид , съобщи Би Би Си. 1151 нови случая са регистрирани в страната през уикенда, като почти две трети от тях са на работници в мината " Зофиовка " и членове на техните фамилии. В разгара на пандемията през март властта във Варшава предприе строги мерки, с което съществено ограничи разпространяването на болестта в страната. В Полша, чието население е към 38 млн. души, общият брой на инфектираните с COVID-19 e малко над 26 500 души, а жертвите са към 1150. 

Властите подредиха краткотрайно да бъдат затворени 12 въгледобивни мини в страната поради болестта измежду миньорите в южната част на Полша. Според полските медии те са 20% от всички случаи в страната на  болните от COVID-19. 

Мините стопират работа от на следващия ден, а служащите ще получат цялостното си възнаграждение по време на триседмичния насилствен престой у дома, разгласи зам.премиерът Яцек Сасин, представен от организациите. 

- Властите в Дания позволиха от през днешния ден на обществени места да се събират до 50 души . Ограничението до в този момент беше 10 души. От 15 юни Дания ще позволи на туристи от избрани европейски страни да влизат в страната. От началото на пандемията инфектираните с ковид в Дания са над 12 000, а жертвите са 589 души. 

- По данни на института " Джонс Хопкинс " случаите на ковид по света надвишиха през днешния ден 7 милиона и са към този момент 7 006 436. Жертвите са минимум 402 699. Най-тежко засегнатите са Съединени американски щати с 1 940 468 случая и 110 503 умряли. В 15 страни доказаните случаи са над 100 000. След Съединени американски щати са Бразилия с 691 758 случая и 36 455 жертви:
САЩ: 1 940 468 (жертви: 110 503) Бразилия: 691 758 (жертви: 36 455) Русия: 467 073 (жертви: 5851) Англия: 287 621 (жертви: 40 625) Индия: 257 486 (жертви: 7207) Испания: 241 550 (жертви: 27 136) Италия: 234 998 (жертви: 33 899) Перу: 196 515 (жертви: 5465) Франция: 191 102 (жертви: 29 158) Германия: 185 750 (жертви: 8685) Иран: 171 789 (жертви: 8281) Турция: 170 132 (жертви: 4692) Чили: 134 150 (жертви: 1637) Мексико: 117 103 (жертви: 13 699) Саудитска Арабия: 101 914 (жертви: 712)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР